ПрАТ "Придунайський"

Код за ЄДРПОУ: 00413357
Телефон: 0484041692
e-mail: dv@pdn.com.ua
Юридична адреса: Україна, 68800, Одеська обл., м.Рені, вул. 28 Червня, буд.305
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Пiдприємство органiзовано в 1947 роцi на базi радгоспу "Придунайський". Згiдно рiшення представництва Фонду державного майна України в Ренiйському районi №75 вiд 30 грудня 1996 року вiдбулось перетворення радгоспу "Придунайський" у вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно до Законiв України "Про приватизацiю майна державних пiдприємств", "Про особливостi приватизацiї майна в агропромисловому комплексi", Цивiльного та Господарського кодексiв України.
Мета органiзацiї - збереження спецiалiзацiї по вирощуванню виноградних саджанцiв та її поглиблення; поступове створення своєї матерiальної бази.
В звiтному роцi злиття, подiлу, видiлу, приєднання, пеертворення не вiдбувалось.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Вiдкрите акцiонерне товариство "Придунайський" має наступну органiзацiйну структуру:
- Перше вiддiлення;
- Друге вiддiлення;
- Автопарк;
- Тракторний парк
- Ремонтнi майстернi.
- Центральний склад;
- Зерносклад;
- Адмiнiстративний вiддiл.
Перше вiддiлення займається вирощуванням виноградних саджанцiв, пiдщепного матерiалу, овочiв та зернових культур.
Друге вiддiлення займається вирощуванням винограду, прищепного матерiалу та зернових культур.
Всi iншi пiдроздiли являються допомiжними i органiзованi для обслуговування основного виробництва.
В звiтному роцi змiн в органiзацiйнiй структурi товариства не вiдбувалося.
Товариство дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених структурних пiдроздiлiв немає.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiй щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб до товариства не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Фiнансова звiтнiсть пiдприємства вiдповiдає вимогам МСБО i надається у форматi, який визначається НП(С)БО. Облiк основних засобiв ведеться в розрiзi груп, згiдно з Iнструкцiєю Мiнфiна № 159 вiд 24.07.97р. Вартiсна межа, що встановлена товариством мiж основними засобами та малоцiнними предметами складає 1000 грн. без ПДВ. Нарахування зносу основних засобiв та довгострокових бiологiчних активiв проводиться згiдно ст.8 Закону України "Про оподаткування доходу пiдприємств". Амортизацiя основних засобiв та довгострокових бiологiчних активiв здiйснюється методом прямолiнiйного списання, виходячи з норм нарахування амортизацiї, установлених податковим законодавством.
Розрахунок нарахування амортизацiї на пiдприємствi проводиться щомiсячно по кожному об'єкту окремо, незалежно вiд того, до якої групи вiн вiдноситься. По об'єктах 1 групи амортизацiя припиняє нараховуватися, якщо остаточна вартiсть об'єкта складає 1700,00 грн.
При цьому, на тi об'єкти, якi вводились в експлуатацiю або вибували в поточному мiсяцi, амортизацiя починала нараховуватись або бiльше не нараховувалась, починаючи з наступного мiсяця.
Покупнi Виробничi запаси оприбутковуються по фактичнiй собiвартостi покупки або виготовлення, а списуються на затрати виробництва , продажу чи iнше вибуття в оцiнцi, проведеної методом середньозваженої. Оцiнка за середньозваженою проводиться по кожнiй одиницi запасiв дiленням сумарної вартостi залишку таких запасiв на початок звiтного мiсяця i вартостi одержаних в звiтному мiсяцi на сумарну кiлькiсть запасiв на початок звiтного мiсяця i одержаних у звiтному мiсяцi.
Оприбуткування продукцiї власного виробництва проводилось по справедливiй вартостi, установленою комiсiйно згiдно Акту на кожну звiтну дату.
Облiк фiнансових iнвестицiй ведеться в розрiзi кожного об'єкту окремо по фактичнiй собiвартостi, яка включає затрати на придбання (чи виготовлення), доставку та установку.
Текст аудиторського висновку Висновок незалежного аудитора

Акцiонерам вiдкритого акцiонерного товариства _Придунайський_
Висновок щодо фiнансових звiтiв вiдкритого акцiонерного товариства _Придунайський_

1. Вступний параграф

Фiрмою _Трансаудит_ у виглядi товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю (код за ЄДРПОУ 23865010, пр. Шевченка 2, м. Одеса, 65044, тел. (0661)-370872), електронна адреса tau@te.net.ua, свiдоцтво про внесення до Реєстру суб_єктiв аудиторської дiяльностi за N 1463 видано вiдповiдно до рiшення Аудиторської палати України вiд 26.01. 2001 р. N 98 та чинне до 30.11. 2015 р.) на пiдставi договору вiд 01.10. 2012 р. № 12104 виконано аудиторську перевiрку фiнансових звiтiв вiдкритого акцiонерного товариства _Придунайський_ (код за ЄДРПОУ 0041335, вул. 28 червня 305, м. Ренi, 68800; телефон: (804840) -4-16-92, 2-15-03, електронна пошта net-let@ukr.net; pridunayskiy@mail.ru, основнi види дiяльностi: вирощування культур у поєднаннi з тваринництвом; засновники 78 фiзичних осiб, з яких 3 особи мають бiльше 5% акцiй; чисельнiсть працiвникiв на 31.12. 2011 р. - 122, в тому числi фiнансово-облiкових _ 5), що Баланс станом на 31.12. 2011 р., Звiт про фiнансовi результати за 2011 р., Звiт про рух грошових коштiв за 2011 р., Звiт про власний капiтал за 2011 р. та Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 р. з метою визначення повноти, достовiрностi та вiдповiдностi приписам чинного законодавства.
Концептуальною основою для складання фiнансових звiтiв товариства була його облiкова полiтика (вiдповiдно до вимог статтi 1 Закону України _Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть_ та МСБО 8 _Облiковi полiтики, змiни в облiкових полiтиках та помилки_), як сукупнiсть конкретних принципiв, методiв i правил, що застосовуються товариством в поточному облiку та для складання i подання фiнансової звiтностi. Вона була визначена наказами вiд 03.01. 2000 р. № 3-БIО вiд 05.01. 2004 р. №-4-БIо i 20.10. 2010 р. без номеру та протягом 2004-2011 рр. залишалась незмiнною.

2. Фiнансова та iнша iнформацiя, яка була предметом аудиту

- установчi документи,
- органiзацiйно-розпорядча документацiя,
- договiрна документацiя,
- первиннi облiковi та фiнансовi документи,
- облiковi реєстри,
- банкiвськi витяги та касова книга,
- реєстри синтетичного облiку,
- безпосередньо фiнансовi звiти.

3. Вiдповiдальнiсть

Керiвнi посадовi особи товариства несуть вiдповiдальнiсть за пiдготовку та достовiрне вiдображення iнформацiї в фiнансових звiтах згiдно з прийнятою концептуальною основою.
Ця вiдповiдальнiсть стосується: розробки, впровадження та використання внутрiшнього контролю стосовно пiдготовки та достовiрного вiдображення даних в фiнансових звiтах, що вони не мiстять суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилок; вибору та застосування вiдповiдної облiкової полiтики; подання облiкових оцiнок, якi вiдповiдають тим чи iншим обставинам
Вiдповiдальнiсть аудитора поширюється на його думку щодо фiнансових звiтiв на основi аудиторської перевiрки.
Аудит було виконано вiдповiдно до вимог Законiв України _Про господарськi товариства_, Про акцiонернi товариства, _Про цiннi папери та фондовий ринок_, _Про аудиторську дiяльнiсть_ та _Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi_, Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку, затвердженого рiшенням ДКЦПФРУ вiд 19.12. 2006 р. N 1528 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 23.01. 2007 р. за N 53I13320 та Мiжнародних стандартiв аудиту 700 _Висновок незалежного аудитора щодо повного пакету фiнансових звiтiв загального призначення_, 701 _Модифiкацiя висновку незалежного аудитора_, 720 _Iнша iнформацiя в документах, що мiстять перевiренi фiнансовi звiти_, 800 _Аудиторський висновок при виконаннi завдань спецiального призначення_. Зазначеними стандартами вiд аудитора вимагається дотримання етичних вимог, а також планування i здiйснення аудиторської перевiрки для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.

4. Особливостi виконання аудиту

Аудит, а вiдповiдно його планування та виконання аудиторських процедур, були спрямованi на отримання розумних пiдтверджень (аудиторських доказiв) щодо вiдповiдностi фiнансової звiтностi чинним нормативно-правовим актам та вiдсутностi у нiй суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилок.
Для цього пiд час аудиту було виконано дослiдження шляхом тестування доказiв на об'рунтування сум та iнформацiї, розкритих у фiнансовiй звiтностi, а також зроблено оцiнку вiдповiдностi застосованих принципiв облiку чинним протягом звiтного року законодавчим та нормативним вимогам щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi. Крiм того, шляхом тестування також здiйснено оцiнку коректностi даних звiтностi з точки зору оподаткування. При цьому до завдань аудитора не входило висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю товариства.
Аудит робився суцiльно (балансовi рахунки каси та рахункiв в банках) та вибiрково (iншi балансовi рахунки) з використанням методологiї документальної перевiрки, спiвставлення й оцiнки.
Аудитори вважають, що здiйснена перевiрка забезпечує розумну основу для аудиторського висновку.
Загальна кiлькiсть помилок, виявлених аудитором, не є iстотною. Вiдповiдно до вимог Мiжнародного стандарту аудиту N 320 _Суттєвiсть в аудитi_ аудитор вважає, що ймовiрнiсть, що пропущенi в звiтностi помилки разом iз знайденими можуть перевищити розмiр суттєвостi, тобто межу, за якою споживачi фiнансової звiтностi товариства прийматимуть неадекватнi їй висновки, є незначною (не бiльше-30,0 тис. грн.).

5. Аудиторська думка (висновок) щодо фiнансових звiтiв в цiлому

В фiнансових звiтах ВАТ Придунайський в цiлому дотриманi встановленi чинним законодавством України та облiковою полiтикою товариства вимоги. Проте мались певнi обмеження обсягу аудиторської роботи, Зокрема:
- за наявностi в звiтному перiодi iнших операцiйних доходiв та витрат в вiдповiдних формах звiтностi не зроблено примiток,
- товариство не формувало резерви сум заборгованостей,
- за сумами заборгованостей вiдсутнi акти узгоджень,
- недооформлено касовi документи з вересня по грудень 2011 р., (вiдсутнiй пiдпис головного бухгалтера),
- недооформлено документацiю руху товарно-матерiальних цiнностей, лiмiтно-заборнi карти та iншi (вiдсутний пiдпис головного бухгалтера).
- iнвентаризацiя основних засобiв та нематерiальних активiв не проводилась.
Однак, вплив можливих коригувань при наявностi вiдповiдних даних обмежень (невiдповiдностей) є незначним та не матиме наслiдком перекручення загального фiнансового стану, а отже думка є умовно-позитивною. Звiти є об_єктивними в усiх вiдношеннях, вiдображають в усiх суттєвих аспектах iнформацiю згiдно з визначеною концептуальною основою фiнансової звiтностi, реально, точно та повно репрезентують фiнансовий стан на дату їх складання. Фiнансовi результати (валюта балансу 17118 тис. грн., чистий дохiд 2464 тис. грн., чистий збиток 1454 тис. грн.) звiтного року, вiдображенi в фiнансовiй звiтностi, пiдтверджуються.

6. Змiстовна частина висновку

6.1. Початковi залишки

Оскiльки аудит фiнансової звiтностi товариства за 2010 р. здiйснювався фiрмою _Трансаудит_ (висновок вiд 16.04. 2011 р.), що нею пiдтверджено правильнiсть прикiнцевих залишкiв по облiковим рахункам, то аудитор вiдповiдно до норм Мiжнародного стандарту аудиту № 510 _Перше завдання _ залишки на початок перiоду_ обмежився встановленням їх тотожностi початковим залишкам по рахунках звiтностi за 2011 р. Тотожнiсть, яку було визначено, є доказом правильностi початкових залишкiв.

6.2. Думка щодо стану бухгалтерського облiку

Товариством здiйснюється бухгалтерський облiк господарських операцiй щодо майна i результатiв своєї дiяльностi в натуральному вимiрi та в узагальненому грошовому виразi шляхом безперервного документального i взаємопов_язаного їх вiдображення. Пiдставою для бухгалтерського облiку господарських операцiй були первиннi документи; всю iнформацiю, що зафiксовано в них, систематизовано на рахунках бухгалтерського облiку шляхом подвiйного запису.
Стан первинних документiв та облiкових реєстрiв посереднiй. При складаннi первинних документiв у порушення п.п. 2.4. Положення про документальне забезпечення записей у бухгалтерському облiку, затвердженого Наказом МФУ вiд 24.05.1995 р. № 88 не завжди дотримувалися вимоги щодо обовязкових реквiзитiв, якi повинен мати первiнний документ, а саме вiдсутнi данi та пiдпис посадової особи бухгалтерiї, яка є вiдповiдальною за правильнiсть оформлення господарської операцiї. Вiдсутний пiдпис головного бухгалтера на касових документах з вересня по грудень 2011 р., а також на документах облiку запасiв. У порушення п. 29 Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27 квiтня 2000 р. N 92, Товариством не здiйснювалося щомiсячне нарахування амортизацiї основних засобiв, але амортизацiя була нарахована у повному обсязi за пiдсумками року. Амонтазацiя НМА взагалi не нараховувалась. Таким чином, незважаючи на недолiки стану бухгалтерського облiку Товариства, вони не значно вплинули на показники фiнансовох звiтностi в цiлому за звiтний рiк. Отже, є аналiтична база для забезпечення детальних даних для прийняття управлiнських рiшень та формування фiнансової, податкової та статистичної звiтностi.
Складання i надавання користувачам фiнансової звiтностi робилось своєчасно. Звiтнiсть складена в нацiональнiй валютi України - гривнi, при цьому данi в звiтностi наведенi iз округленням до тисяч гривень з одним знаком пiсля коми.
Показники в звiтних формах товариства узгодженi вiдповiдно до Методичних рекомендацiй з перевiрки порiвнянностi фiнансових звiтiв, затверджених наказом МФУ вiд 22.12.2008 р. N 1524 зi змiнами, внесеними наказами Мiнфiну вiд 29.12. 2009 р. N 1572, вiд 15.02.2010 р. № 72, 12.01. 2011 р. № 10 та вiд 15.06. 2011 р. № 722.
Висновок: поточний бухгалтерський облiк та фiнансова звiтнiсть товариства в повному обсязi вiдображали господарськi операцiї та фiнансовий стан пiдприємства.

6.3. Думка щодо розкриття iнформацiї за видами активiв

6.3.1. Проведений аудит дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки: класифiкацiя та оцiнка всiх видiв активiв, тобто ресурсiв, контрольованих товариством в результатi минулих подiй, використання котрих, як очiкується, призведе до отримання економiчних вигод у майбутньому, зробленi в бухгалтерському облiку i звiтностi достовiрно. Вiдповiдну iнформацiю розкрито згiдно вимог пп. 53-59 Концептуальної основи складання та подання фiнансових звiтiв Ради КМСБО. Зокрема, вбачається, що:
6.3.2. На рахунках 010-012 балансу вiдображено нематерiальнi активи (НМА)

Рахунок (субрахунок)
Сальдо по Дт на 01.01.2010 р (грн.)
(первiсна вартiсть)
Сальдо по Дт на 31.12.2010 р (грн.)
(первiсна вартiсть)

назва


127
Iншi нематерiальнi активи
3650,00
3650.00

Сума НМА за станом на 31.12. 2011 р. становить 3650 грн., залишкова вартiсть та ж сама, тобто амортизацiя взагалi не нараховувалась, що безумовно є вадою.
Склад, достовiрнiсть та повнота оцiнки нематерiальних активiв вiдповiдно до МСБО 38 _Нематерiальнi активи_ в цiлому пiдтверджуються.
6.3.3. В рядку 020 балансу достовiрно вiдображенi вартiсть незавершеного будiвництва (рахунок 151) та первiсна вартiсть вирощування молодих багаторiчних насаджень ( рахунок 162):

Назва об_єкту
Сума на кiнець року, грн.
1. Ливневивiд
39812
2. Насосна станцiя
16815
3. Автостоянка легкового автотранспорту
1565
4. Забiр строительной бази
10608
5. Пiдготовка будiвництва крапленого зрошення
23774
6. МПЛ пiдщепи 2007 р. клоно -випровувальна дiлянка технiчних сортiв
31339
7. Реконструкцiя винограднику сорта Молдова
240375
8. Виноградник 2009 р.
1430587
9. Маточник пiдщепних черенкiв горiха грецького
24655
10. Сорто- випровування дiлянка колекцiї столових сортiв винограду
124968
Всього
1944502

6.3.4. За даними фiнансової звiтностi за станом на початок та кiнець звiтного року на балансi лiчились такi основнi засоби та довгостроковi бiологiчнi активи:

Рахунок
Сальдо по Дт на
01.01. 2011 р. (грн.)
(первiсна вартiсть)
Сальдо по Дт на 31.12. 2011р. (рн.)
(первiсна вартiсть)
Номер
Назва


10
Основнi засоби


102
Капiтальнi витрати та полiпшення земель
68106
68106
103
Будинки та споруди
5994823
6553738
104
Машини та обладнання
1601295
1625767
105
Транспортнi засоби
618194
618194
106
Iнструменти, прилади та iнвентар
105530
107170
109
Iншi основнi засоби
24938
24938

Всього
8142886
8997913


Рахунок
Сальдо по Дт на
01.01.2011 р. ( грн.)
( первiсна вартiсть)
Сальдо по Дт на 31.12.2011 р. ( грн.) (первiсна вартiсть)

Номер
Назва


162
Довгостроковi бiологiчнi активи рослинництва, якi оцiненi за первiсною вартiстю

2895364

4257386
166
Незрiлi довгостроковi бiологiчнi активи, якi оцiнюються за справедливою вартiстю.

2709363

2851925

Сума накопиченої амортизацiї основних засобiв станом на 31.12. 2011 р. склала _ 4257672 грн., залишкова вартiсть - 4740241 грн. Нарахування амортизацiї на основнi засоби здiйснювалось прямолiнiйнiм методом. В звiтному перiодi iнвентаризацiю основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв не проведено. Частку основних засобiв надано в оренду.
Вартiсне визначення межi, що встановлена товариством мiж основними засобами та малоцiнними предметами - 1000 грн. Питома вага безпосередньо основних засобiв 62,1%.
Вбачається, що данi фiнансової звiтностi вiдповiдають даним первинних документiв та облiкових реєстрiв основних засобiв. Склад основних засобiв, достовiрнiсть i повнота їх оцiнки, а також ступiнь розкриття iнформацiї по них вiдповiдають вимогам МСБО 16 _Основнi засоби_ та облiковiй полiтицi товариства.
6.3.5. Облiк фiнансових iнвестицiй здiйснювався вiдповiдно до положень МСБО 28 _Iнвестицiї в асоцiйованi пiдприємства_ з використанням субрахунку 351 _Еквiваленти грошових коштiв_Аналiтику наведено нижче

Фiнансова iнвестицiя
Сума, грн

за собiвартiстю
за справедливою вартiстю
за амортизованою вартiстю
Одеський олiйно-жировий комбiнат
4500

-
Разом
4500



6.3.6. Iнших необiгових активiв не малось.

6.3.7. Облiк товарно-матерiальних цiнностей (запасiв), запроваджений у товариствi, дає повну та об_єктивну iнформацiю про їх придбання, зберiгання ї продаж. Одиницею бухгалтерського облiку запасiв є їх найменування або однорiдна група. Станом на 31.12. 2011 р. прикiнцеве сальдо запасiв, вiдображених за чистою вартiстю реалiзацiї, мало такий вигляд в розрiзi класифiкацiйних груп

Група
Номер рахунку
(субрахунку)
На кiнець року,
тис. грн.
1) Виробничi запаси:

466
сировина та матерiали:
201
4.0
купiвельнi напiвфабрикати та комплектуючi
вироби:
202
33.0
паливо
203
24.0
тара i тарнi матерiали
204
28.0
будiвельнi матерiали
205
144
запаснi частини
207
45
матерiали сiльськогосподарського призначення
208
98.0
малоцiннi та швидкозношуванi предмети
22
90.0
2) Тварини на вирощуваннi та вiдгодiвлi

-
3) Незавершене виробництво
231
567.0
4) Готова продукцiя
271
4344
5) Товари
260
1.0
РАЗОМ

5378

Переданих у переробку, на комiсiю, у заставу, нелiквiдних, залежаних, зiпсованих запасiв немає.
При вiдпуску запасiв у виробництво, продажу та iншому вибуттi оцiнка їх здiйснюється за методом середньозваженої собiвартостi.
Оцiнка за середньозваженою собiвартiстю проводилась по кожнiй одиницi запасiв дiленням сумарної вартостi залишку таких запасiв на початок звiтного мiсяця i вартостi одержаних в звiтному мiсяцi на сумарну кiлькiсть запасiв на початок звiтного мiсяця i одержаних у звiтному мiсяцi.
Визнання первiсної оцiнки та оцiнка запасiв, а також розкриття iнформацiї вiдповiдали вимогам МСБО 2 _Запаси_.
6.3.8. Дебiторську заборгованiсть оцiнено в балансi реально, простроченої немає, резерву сумнiвних боргiв немає
Склад i суми статтей балансу Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи i послуги (рядок 160-162), Дебiторська заборгованiсть за розрахунками (рядок 170-200)


рахунку
Опис або призначення рахунку
Сальдо на 31.12.2011 р. грн.
361
Розрахунки з вiтчизняними покупцями
1261481
3772
Розрахунки з пр. дебiторами в розрiзi заказiв
24448
631
Розрахунки з постачальниками та пiдрядчиками (вiтчизнянi юридичнi особи)
45420
632
Розрахунки з постачальниками ( iноземнi юридичнi особи)
49500

Всього ( рядок 160-162)
1380849
6411
Податок з доходiв з фiзичних осiб
15926
6414
Мiсцевi податки
17
6415
ПДВ
1074

Всього ( рядок 170)
17017
3775
Розрахунки з внутрiшнiх розрахункiв
21181

Всього ( рядок 200)
21181

Дебiторська заборгованiсть становила 22,4% обiгових коштiв.
Сума поточної дебiторської заборгованостi за продукцiю (товари, роботи, послуги ) за термiнами непогашення

Класифiкацiя
На кiнець року, тис. грн.
На кiнець року %
До 90 днiв
24.4
1.77
91-365
407.9
29.54
Бiльше нiж 1 рiк
948.5
68.69
Всього
1380.8
100

Аудитом пiдтверджується достовiрнiсть розмiру заборгованостi, а також повнота розкриття iнформацiї про неї вiдповiдно до пп. 19-20 МСБО 39 _Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка_
6.3.9. Мається вiдповiднiсть наявних грошових коштiв товариства сумам вiдображеними в складi оборотних активiв у фiнансовiй звiтностi. Загальний прикiнцевий залишок грошових коштiв _ 5822 грн. пiдтверджується даними касової книги, банкiвськими витягами та актами узгодження з банками, а також зведеними даними в формах 3 та 5.
6.3.10. Iнших обiгових активiв не малось
6.3.11. Витрат майбутнiх перiодiв не малось.

6.4. Думка щодо розкриття iнформацiї про зобов_язання

6.4.1 Виконаний аудит дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки: iнформацiя про зобов_язання, тобто теперiшню заборгованiсть товариства, яка виникла внаслiдок минулих подiй i погашення якої, за очiкуванням, спричинить вибуття ресурсiв, котрi втiлюють в собi майбутнi економiчнi вигоди, розкрита вiдповiдно до положень пп. 60-64 Концептуальної основи складання та подання фiнансових звiтiв за МСБО достовiрно та й без суттєвих перекручень .
6.4.2. Протягом року товариство формувало i використовувало забезпечення наступних виплат та платежiв _ 171323 грн. (резервування сплат вiдпусток).
6.4.3. Довгостроковi зобов_язання в товариства вiдсутнi.
6.4.4. Є реальними, легальними та чинними розмiр поточних зобов_язань у фiнансовiй звiтностi товариства, тобто зобов_язань, що будуть погашенi протягом операцiйного циклу або мають бути погашеними протягом 2012 р., та доходiв майбутнiх перiодiв. Облiк та оцiнка зобов_язань провадились вiдповiдно до вимог МСБО 37 _Забезпечення, непередбаченi зобов_язання та непередбаченi активи_. Аналiтику наведено нижче

Номер
рахунку
Опис або призначення рахунку
Сальдо на 31.12.2011 р.
3772
Розрахунки з пр. кредиторами в розрiзi договорiв
389914
631
Розрахунки з постачальниками та пiдрядчиками (юридичнi особи)
425083
633
Розрахунки с постачальниками та пiдрядчиками (фiзичнi особи)
25921
361
Розрахунки з вiтчизняними покупцями
1200

Всього рядок 530
842118
651
Розрахунки по пенсiйному забезпеченню
38487

Всього рядок 570
38487
661
Розрахунки по заробiтнiй платi
150065

Всього рядок 580
150065
672
Розрахунки з учасниками ( по оренднiй платi за землю)
65351

Всього рядок 590
65351
663
Розрахунки по iншiм сплатам (позики працiвникам)
21181

Всього рядок 600
21181
3776
Розрахунки по виконавчим листам
1078
3721
Розрахунки з пiдзвiтними особами по вiдрядженням
6929
3723
Розрахунки з пiдзвiтними особами по господарським потребам
55535
3771
Розрахунки з iншими кредиторами без договорiв
720754
472
Додаткове пенсiйне забезпечення
26160
480
Цiльове фiнансування
43373
662
Розрахунки по депонованiй зарплатнi
2885
374
Розрахунки по претензiям
47500

Всього рядок 610
904214
690
Доходи майбутнiх перiодiв (бюджетна компенсацiя витрат по закладцi багаторiчних насаджень, та будiвництву основних засобiв, строк вводу в експлуатацiю яких не наступив)
1834422

Всього рядок 630
1834422

Загальна сума кредиторської заборгованостi 842118 грн., загальна кiлькiсть кредиторiв 18 осiб, з них пiдтверджено актами звiряння лише 2.

6.5. Думка щодо розкриття iнформацiї про власний капiтал

6.5.1. Здiйснений аудит дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки: iнформацiю формування та розмiр власного капiталу, тобто залишкової частки в активах товариства пiсля вирахування всiх його зобов_язань, розкрито за приписами пп. 65-68 Концептуальної основи складання та подання фiнансових звiтiв Ради КМСБО, достовiрно та справедливо. Склад власного капiталу такий:
статутний капiтал, заявлена та сплачена сума котрого становить 465288 грн. i який подiлений на 1861152 простих iменних акцiй вартiстю 0,25 грн кожна (випуск вiдповiдних цiнних паперiв зареєстровано 26.10.2010 р. Одеським ТУ ДКЦПФР свiдоцтвом № 67I15I1I10),
iнший додатковий капiтал _ 7832234 грн.,
резервний капiтал (субрахунок 4300) _ 465288 грн.
нерозподiлений прибуток _ 3624967 грн.
6.5.2. Дотримується вимога частини 4 статтi 24 Закону України _Про господарськi товариства_: обсяг статутного капiталу - 465 тис. грн. бiльше суми, еквiвалентної 1250 мiнiмальним заробiтним платам за ставкою мiнiмальної заробiтної плати, що дiяла на дату створення акцiонерного товариства, а саме (1250 х 0,015= 18,75 тис. грн.),
6.5.3. За результатами аудиту констатується, що станом на 31.12. 2011 р. заявлений статутний капiтал сплачено в повному обсязi в встановленi законодавством термiни. Неоплаченого або вилученого капiталу немає. Привiлейованих акцiй, акцiй на пред_явника та облiгацiй товариством не випускалось.. Форма iснування цiнних паперiв на кiнець звiтного перiоду _ бездокументарна.
6.5.6. Протягом звiтного перiоду товариство не робило дiй щодо випуску та розмiщення iпотечних облiгацiй, розмiщення проспекту емiсiї iпотечних облiгацiй, не здiйснювало iпотечного покриття iпотечних облiгацiй.

6.6. Думка щодо вартостi чистих активiв

Аудитом пiдтверджується, що товариством дотримується законодавча вимоги щодо вартостi чистих активiв станом на дату подання фiнансової звiтностi, а саме вимога частини 3 статтi 155 Цивiльного кодексу України - вартiсть чистих активiв (рядок 380 балансу _ 12387,8 тис. грн.) бiльше статутного капiталу (рядок 300 балансу _ 465 тис. грн.).

6.7. Думка щодо результатiв фiнансово-господарської дiяльностi

6.7.1. Аудиторська перевiрка аудит дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки щодо справедливостi та достовiрностi вiдображених результатiв фiнансово-господарської дiяльностi товариства
6.7.2. Вiдображення доходiв в бухгалтерському облiку здiйснюється вiдповiдно до приписiв МСБО 18 _Доходи_. Аудитом пiдтверджується, що данi стосовно доходу, наведенi в фiнансовiй звiтностi, вiдповiдають записам в первинних документах та облiкових реєстрах.
6.7.3 За результатами аудиту встановлено, що данi стосовно витрат, наведенi в фiнансовiй звiтностi, вiдповiдають записам в первинних документах та облiкових реєстрах. Це твердження пiдтверджується зокрема, вибiрковою перевiркою нарахування заробiтної плати та внескiв до фондiв соцiального страхування. В структурi операцiйних витрат переважали витрати на оплату працi та вiдрахування на соцiальнi заходи

6.8. Думка щодо фiнансового стану

Аналiз показникiв фiнансового стану наведено нижче, при цьому показники лiквiдностi та платоспроможностi обчислено станом на 31.12. 2011 р. (i порiвняно станом на 31.12. 2010 р.), а показники рентабельностi - за 2011 рiк (та порiвняно за 2010 рiк)

Показники та формули їх розрахунку
Значення на 31.12. 2011 р.
(за 2011 р.)
Значення на 31.12. 2010 р.
(за 2010 р.)
Опти-мальне значення
1.Коефiцiєнти лiквiдностi:
1.1.Загальної або швидкої лiквiдностi (покриття)
Пiдсумок II роздiлу активу _ рядки 100-140 + рядок 270
К1.1= ----------------------------------------------
Пiдсумок IV роздiлу пасиву + рядок 630

1.2. Поточної лiквiдностi
Пiдсумок II роздiлу активу + рядок 270
К1.2= -------------------------------------------------
IV роздiл пасиву + рядок 630

1.3. Абсолютної лiквiдностi
Грошовi кошти (коди рядкiв 220-240)
К1.3= ------------------------------------------------------------
Пiдсумок IV роздiлу пасиву




0,47




1,84




0,00




17,82




15,87




0,91




бiльше 2,0



1,0-2,0



0,25 _ 0,5
2. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi або фiнансування
( покриття зобов_язань власним капiталом)
II + III + IV+ V роздiли пасиву
К2= ---------------------------------------------------
Пiдсумок I роздiлу пасиву




0,30





0,17





менше 1,0
3. Коефiцiєнт фiнансової незалежностi (автономiї)
I роздiл пасиву балансу
К3= -----------------------------------
Всього за активами балансу


0,76


0,86


0.25-0,5
4. Рентабельнiсть операцiйних витрат
чистий прибутокI збиток (код рядку 220 чи 225 ф. 2 )} К4= --------------------------------------------------- х 100%
(код рядку 280 ф. 2)

-17,05

-6,50

5. Рентабельнiсть реалiзацiї
(чистий прибуток чи збиток (код рядку 220 чи 225 ф. 2)
К5= -------------------------------------------------------х 100%
(рiзниця мiж рядками 010 та 015 ф. 2)


-5,9


-10,22

6. Рентабельнiсть активiв
чистий прибутокI збиток (код рядку 220 чи 225 ф. 2 )
К6= --------------------------------------------х 100%
ф. 1 (ряд. 280 (гр. 3) + ряд. 280 (гр. 4)) I 2)


-11,00


-3,00


бiльше 0

З iнформацiї таблицi вбачається, що фiнансовий стан товариства в звiтному роцi можна визначити як посереднiй. Звiтний рiк, як i попереднiй, був збитковим. Данi фiнансової звiтностi реально вiдображають фактичний фiнансовий стан товариства.
Протягом 2011 р. не вiдбувалось дiй, якi могли суттєво вплинути на фiнанси-господарський стан товариства та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв. Маються всi пiдстави для висловлення думки про можливiсть безупинного функцiонування ВАТ Придунайский, як суб_єкта господарювання.

Незалежний аудитор, директор фiрми _Трансаудит_
Бейгельзiмер М.Г.
(сертифiкат АПУ серiї А № 000501 вiд 29.10. 2004 р. строком дiї до 29.10. 2014 р.)

30.11. 2012 р.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основними видами продукцiї, що вирощувало пiдприємство в звiтному перiодi були винограднi саджанцi, виноград та зернобобовi культури такi як: озима пшениця, озимий ячмiнь, яровий ячмiнь, горох. Всi цi культури перспективнi, так як користуються попитом та дають стабiльний прибуток. Особливiстю галузi виробництва цих культур являється те, що їх виробництво повнiстю залежтиь вiд сезонних змiн (погоди).
Основними ринками збуту в звiтному роцi є
1. Для виноградних саджанцiв:
- сiльськогосподарськi пiдприємства Одеської областi;
- навчальний заклад Миколаївської областi;
- сiльськогосподарськi пiдприємства Автономної республiки Крим
2. Для винограду:
- виноробнi пiдприємства Одеської областi;
- населення Ренiйського району та робiтники пiдприємства
3. Для зернобобових та технiчних культур:
- пiдприємства Одеської областi;
- населення Ренiйського району та робiтники пiдприємства.
Основними ризиками в дiяльностi товариства є: якiсть агрообробiтку землi, своєчасне внесення мiнеральних добрiв та хiмiчний захист культур. Невиконання хоча б однiєї з вимог в процесi вирощування сiльськогосподарської культури призводить до ризику одержання меншого прибутку. Для того, щоб звести цей ризик до мiнiмуму, пiдприємство завчасно закупає необхiднi паливо, мiнеральнi добрива, ядохiмiкати, матерiали. Технологiя вирощування виноградних саджанцiв потребує постiйного вдосконалення, тому ВАТ "Придунайський" на протязi багатьох рокiв спiвпрацює з iнститутом виноградарства iм.Таїрова в областi пошуку нових методiв в процесi зрощування. Вiдсутнiсть достатньої матерiальної бази та сучасного механiчного устаткування значно зменшує ефективнiсть виробництва. Для збiльшення обсягiв вирощування, необхiдна спiвпраця з Молдовою та бiльше обмiну професiйним досвiдом - це iстотнi проблеми, якi значуще впливають на дiяльнiсть пiдприємства.
Заходи щодо зменшення ризикiв: пiдвищення вiдповiдальностi по укладених договорах, подальше вдосконалення та модернiзацiя матерiально-технiчної бази для збiльшення обсягiв виробляємої продукцiї, вивчення кон'юнктури ринку, перевiрка платоспроможностi клiєнтiв, укладання договорiв з клiєнтами,
своєчасне планування та створення необхiдних резервiв i запасiв матерiальних та фiнансових ресурсiв; в умовах свiтової кризи здiйснення заходiв щодо розширення виробництва та ринкiв збуту; аналiз ефективностi виробництва, розширення напрямкiв виробництва, мобiлiзацiя фiнансових расурсiв; контроль за збереженням та використанням оборотних активiв.
Про канали збуту й методи продажу, якi використовує ємiтент:
- метод прямого чи безпосереднього продажу, коли виробник продукцiї вступає у безпосереднi вiдносини iз споживачами та не використовує незалежних посередникiв.
Джерелами сировини для вирошування виноградних саджанцiв є: частково свої розсадники пiдщепного та прищепного матерiалу, частково пiдприємства району та областi.
Насiннєвий матерiал для виробництва зернобобових культур пiдприємство має свiй, так як займається насiннєводством.
Сировина є доступною. Цiнi на сировину впродовж поточного року значно зросли. Наприклад, саженцi винограду зросли на 95% у порiвняннi iз попереднiм роком. Iнформацiя про особливостi стану розвитку галузi виробництва, в якiй здiйснює дiяльнiсть товариства, товариство не має. Новi технологiї в звiтному роцi не впроваджувались. Положення товариства на ринку не є монопольним.
В галузi основним конкурентом по вирощуванню виноградних саджанцiв стало пiдприємство Херсонської областi ВАТ-агрофiрма "Бiлозерський", а по вирощуванню зернобобових - пiдприємства району (СПК "Долинське", СПК "Свiтанок", СПК "Новосiльське" i др.)
В умовах посткризового перiода планувати розвиток товариства на довгострокову перспективу неможливо. На наступний рiк товариство планує збiльшити обсяги виробництва та отримати чистий прибуток.
Постачальникiв сировини та матерiалiв, що займають бiльше 10% в загальному об"ємi постачання, немає.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування За перiод 2007-2011 рокiв вiдбулися наступнi змiни у вартостi основних засобiв:
1) придбано та модернiзовано основних засобiв на загальну суму 6832,7 тис.грн., в тому числi:
- будинки, споруди, передавальнi пристрої - 3107,3 тис.грн.;
- машини та обладнання - 692,1 тис.грн.;
- транспортнi засоби - 132,6 тис.грн.;
- iншi основнi засоби - 84,8 тис.грн.;
- довгостроковi бiологiчнi активи - 2815,9 тис.грн.;
2) вiдчужено основних засобiв на загальну суму 1244,2 тис.грн., в тому числi:
- будинки, споруди, передавальнi пристрої - 109,9 тис.грн.;
- машини та обладнання - 255,3 тис.грн.;
- транспортнi засоби - 63,0 тис.грн.;
- iншi основнi засоби - 15,3 тис.грн.;
- довгостроковi бiологiчнi активи - 800,7 тис.грн..
Вiдчуження активiв (продаж та лiквiдацiя) проводилась на основi рiшень правлiння по причинi старiння та закiнчення строку служби.
За перiод 2007-2011 роки капiтальнi iнвестицiї склали 7172,0 тис. грн., в тому числi затрати по багаторiчним (закладка своїх розсадникiв для вирощування посадкового матерiалу для виноградних саджанцiв) - склали 4111,0 тис.грн.
Фiнансування капiтальних iнвестицiй проводилось за рахунок власних коштiв та коштiв Держбюджету, видiлених на розвиток виноградарства(всього за перiод 2007-2011 роки з Держбюджету одержано 1852 тис.грн.).
В 2009 роцi була розпочата закладка маточника прищепних лоз на площi 19,83 га, кошторисна вартiсть якого склала - 2384,4 тис.грн. У 2010-2011 роках ця робота продовжувалась. Спосiб фiнансування витрат - власнi кошти та часткове вiдшкодування затрат держбюджету.
У 2011 р. вiдчуження або придбання активiв не вiдбувалось.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Всi основнi засоби облiковуються на балансi товариства. Первiсна вартiсть основних засобiв станом на 31.12.2011 р. складає 8998,0 тис. грн., знос - 4258,0 тис. грн., залишкова вартiсть - 4740,0 тис. грн. Будь-яких значних правочинiв щодо основних засобiв товариства в звiтному роцi не вiдбувалось.
Орендованих основних засобiв в акцiонерному товариствi не значиться.
Ступiнь використання основних засобiв складає 100,00%. Вiдбулись змiни у вартостi основних засобiв за рахунок вводу в експлуатацiю складу на другому вiддiленнi вартiстю 559 тис. грн.
Спосiб утримання активiв полягає в тому, що активи пiдприємства iнвентаризуються, їх вартiсть вiдображається в балансi пiдприємства. Основнi засоби емiтента знаходяться в задовiльному станi. Всi основнi засоби розмiщуються по вiддiленнях i закрiпленi за матерiально-вiдповiдальними особами. Мiсцезнаходження основних засобiв: Одеська обл., м. Ренi, вул.28 Iюня, 305. Термiни та умови користування основними засобами - основнi засоби використовуються з моменту вводу в експлуатацiю i вiдповiдно до технiчних характеристик.
Термiн експлуатацiї:
1. Будiвлi та споруди - 6-21 рокiв;
2. Машини та обладнання - 5-8 рокiв;
3. Транспортнi засоби - 5 рокiв;
4. Iншi основнi засоби - 2-4 роки.
Обмежень щодо використання основних засобiв не iснує.
До активiв пiдприємства вiдносяться, зокрема бiологiчнi активи-саджанци. Екологiчнi фактори впливають на цi види активiв.
На даний час Товариство не визначилося щодо планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв, так як такi плани потребують значних грошових вкладень та залучення кредитних ресурсiв, вартiсть яких є високою. У звiтному роцi Товариство не здiйснювало капiтального будивнiцтва, розширення або удосконалення основних засобiв, тому видатки не вiдраховувалися, сума видаткiв складає нуль гривень нуль копiйок. У звiтному роцi Товариство не здiйснювало капiтального будивнiцтва, розширення або удосконалення основних засобiв, тому методи фiнансування не вживалися, iнформацiя щодо дати початку та закiнчення дiяльностi та очiкуване зростання виробничих потужностей пiсля її завершення вiдсутня.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Значною мiрою на дiяльнiсть пiдприємства впливають:
- неурегульованiсть законодавства по земельних вiдносинах;
- вiдсутнiсть достатньої кiлькостi коштiв для модернiзацiї матерiальної бази;
- складнiсть доступу до сучасних технологiї;
- низька сплатоспроможнiсть покупцiв;
- висока вартiсть енергоносiїв та монополiя на необхiдний матерiал.
Пiдприємсвто здiйснює свою дiяльнiсть на територiї України. Оскiльки закони та нормативнi акти, якi впливають на полiтичне та економiчне середовище в Українi, можуть швидко змiнюватися, активи та дiяльнiсть пiдприємства можуть опинитися пiд загрозою через несприятливi змiни в законодавчому та економiчному середовищi.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства В 2011 роцi пiдприємством виплачено штрафних санкцiй та пенi в сумi 1300 грн.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансування дiяльностi пiдприємства проводиться за рахунок виручки вiд реалiзацiї товарiв робi та послуг. Виручка - це основне джерело розрахункiв по заробiтнiй платi з робiтниками, по податках i зобов'язаннях, з поставщиками за товари та послуги.
Власний капiтал пiдприємства протягом 2011 року зменшився на 1487 тис. грн. до 12387 тис. грн. на кiнець року.
Робочий капiтал емiтента наприкiнцi 2011 р. складає 5167 тис.грн. - таким чином оборотнi активи пiдприємства перевищують його короткостроковi зобов'язання. Наявнiсть робочого капiталу свiдчить про те, що пiдприємство здатне сплатити власнi поточнi борги та має фiнансовi ресурси для розширення дiяльностi та iнвестування.
Покращити лiквiднiсть за оцiнками фахiвцiв емiтента можливо за допомогою:
1) вихiд на новi ринки;
2) комплекснi маркетинговi дослiдження потенцiйних ринкiв збуту, вивчення можливостей та наслiдкiв проведення наступальної маркетингової полiтики;
3) забезпечення безперебiйностi та ритмiчностi роботи пiдприємства;
4) управлiння дебiторською заборгованiстю та iнш.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Вартiсть укладених, але ще не виконаних договорiв (контрактiв) на кiнець 2011 року складає 1261000 гривень, але очiкуванi прибутки не має можливостi розрахувати.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) В 2012 роцi планується отримати близько 750 тис. штук виноградних саджанцiв, 250 тонн винограду, 600 тонн зернових та зернобобових. Зерно планується вирощувати, в тому числi, як насiннєвий матерiал. Також намiчено подальше розширення матерiальної бази товариства: в залежностi вiд фiнансового стану та надходжень виручки вiд реалiзацiї, закупити нову технiку, продовжити закладку розсадникiв пiдщепних та прищепних лоз винограду.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок У звiтному роцi товариством дослiдження та розробки не здiйснювались, витрати не здiйснювались.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається ВАТ Придунайський входило до комiтету кредиторiв в справi про банкрутство ВАТ Лiманський.
Розмiр позовних вимог 345000 гривень за саджанцi. Розгляд справи триває у господарському судi Одеської областi.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Iнформацiю, яка може бути iстотною для оцiнки фiнансового стану та результатiв дiяльностi товариства, потенцiйнi iнвестори можуть отримати в товариствi, на сайтi www.stockmarket.gov.ua та на сайтi емiтента http:IIwww.pridunay.pat.ua.